Highlandgames vereniging zeeland

De HighlandGames Vereniging Zeeland organiseerde op 28 augustus 2016 de eerste ‘HighlandGames by the Sea’. Dit unieke outdoor evenement vind plaats op het terrein van Strandbrasserie De Landing in Baarland.  

Highlandgames vereniging zeeland

De HighlandGames Vereniging Zeeland organiseerde op 28 augustus 2016 de eerste ‘HighlandGames by the Sea’. Dit unieke outdoor evenement vind plaats op het terrein van Strandbrasserie De Landing in Baarland.  

2019

In 2019 strijden de clans opnieuw in de derde editie van HighlandGames by the Sea! Na de traditionele opening beginnen de games. Sterke dames en heren voeren verschillende onderdelen uit, namelijk:

  • Tyre Flip
  • Tug of War
  • Conans wheel
  • Stones of Manhood
  • Holding the weight
  • Weight of height
  • Caber Tos
  • Putting the Stone
  • Farmers Walk

Tijdens de games kunnen bezoekers de clans aanmoedigen, genieten van een hapje en een drankje, shoppen bij de exposanten en dansen op muziek.

HighlandGames By The Sea

Saamhorigheid

Toegankelijk

Sportief

Historisch karakter

De locatie van HighlandGames By The Sea heeft een historisch karakter. In de vroege ochtend van 26 oktober 1944 stappen in Terneuzen enkele honderden soldaten van de Schotse 52nd (Lowland) Division aan boord van 137 Buffaloes van de 79th Armoured Division.

De amfibievoertuigen landen in dichte mist op Green Beach ten oosten van Baarland en op Amber Beach ten zuiden van hetzelfde dorp. Mannen van 18, 19 en 20 jaar. De bevrijding van de ‘Zak van Zuid-Beveland’ is vanaf dat moment echt begonnen. 

De Slag om de Schelde, waarvan de landing op Amber Beach in Baarland onderdeel was, is na de invasie in Normandië één van de heftigste slagen aan het westelijk front.

Jim Anderson

Elk editie van HighlandGames By The Sea staan wij stil bij de Slag om de Schelde. We eren hen die gestreden hebben voor onze vrijheid. We leggen een bloemen krans en houden een minuut stilte.

Tot 2018 waren we vereerd dat de veteraan Jim Anderson met regelmaat bij ons op bezoek kwam. Helaas kregen wij te horen dat op zondag 3 februari 2019 Jim Anderson is overleden. Hij was één van de laatste nog in leven zijnde veteranen van de 52ste (Lowland) Divisie. Welke als jonge soldaat deel uit maakte van de troepen die op 26 oktober 1944 met amfibievoertuigen landden op de Zeedijk in Baarland. 

Jim kwam geregeld terug naar Zeeland. Zo keek hij nog graag terug op zijn kennismaking met Prinses Margriet tijdens de opening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in 2009. Bij zijn bezoek in 2016 kreeg hij tijdens de jaarlijkse herdenking in Baarland de erepenning van de gemeente Borsele. Afgelopen zomer opende hij de Highland Games by the Sea en bezocht hij het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Tijdens dit bezoek sprak hij nog de hoop uit om in 2019 terug te kunnen keren voor de herdenking van 75 jaar Slag om de Schelde en de heropening van het museum. Helaas mag dit niet zo zijn. Jim Anderson werd 95 jaar.