Alles wat je wilt weten

Over HighlandGames By The Sea vind je hier!

Alles wat je wilt weten

Over HighlandGames By The Sea vind je hier!

Programma

 

Het programma van HighlandGames By The Sea 2022 is nog niet bekend. 

Tip:
Volg ons via Facebook of Instagram! Zo blijf je op de hoogte van de leukste nieuwtjes, acties en foto’s!

Plattegrond

In verband met de verwachte drukte en de beperkte aantal parkeerplaatsen aan de dijk worden er op diverse dorpen een transferium ingericht.
De busjes rijden vanaf 11:00 tot 21:30 uur.

The Games

In 2022 strijden de clans opnieuw in de vierde editie van HighlandGames by the Sea! Na de traditionele opening begint de wedstrijd. Sterke dames en heren voeren verschillende onderdelen uit, namelijk:

 • Tyre Flip
 • Tug of War
 • Conans wheel
 • Stones of Manhood
 • Hercules Hold
 • Weight of height
 • Caber Tos
 • Putting the Stone
 • Farmers Walk

Tijdens de games kunnen bezoekers de clans aanmoedigen, genieten van een hapje en een drankje, shoppen bij de exposanten en dansen op muziek.

Toegankelijk

In 2022 streven wij er naar om HighlandGames By The Sea voor iedereen toegankelijk te maken voor iedereen! Zo zorgen we voor:

 • Parkeerplaatsen, dicht bij de ingang en gratis vervoer tot op het terrein!
 • Verbreding van de paden tussen de games
 • Aangepaste toilet voorziening voor rolstoelgebruikers

Wil je van te voren weten of het terrein voor jou geschikt is? Neem contact op via de e-mail of bel!
Ben je minder valide en wil jij gebruik maken van het vervoer tot op het terrein? Meld je van te voren aan!

De Locatie

Historisch karakter

De locatie van HighlandGames By The Sea heeft een historisch karakter. In de vroege ochtend van 26 oktober 1944 stappen in Terneuzen enkele honderden soldaten van de Schotse 52nd (Lowland) Division aan boord van 137 Buffaloes van de 79th Armoured Division.

De amfibievoertuigen landen in dichte mist op Green Beach ten oosten van Baarland en op Amber Beach ten zuiden van hetzelfde dorp. Mannen van 18, 19 en 20 jaar. De bevrijding van de ‘Zak van Zuid-Beveland’ is vanaf dat moment echt begonnen. 

De Slag om de Schelde, waarvan de landing op Amber Beach in Baarland onderdeel was, is na de invasie in Normandië één van de heftigste slagen aan het westelijk front.

Jim Anderson

Elk editie van HighlandGames By The Sea staan wij stil bij de Slag om de Schelde. We eren hen die gestreden hebben voor onze vrijheid. We leggen een bloemen krans en houden een minuut stilte.

Tot 2018 waren we vereerd dat de veteraan Jim Anderson met regelmaat bij ons op bezoek kwam. Helaas kregen wij te horen dat op zondag 3 februari 2019 Jim Anderson is overleden. Hij was één van de laatste nog in leven zijnde veteranen van de 52ste (Lowland) Divisie. Welke als jonge soldaat deel uit maakte van de troepen die op 26 oktober 1944 met amfibievoertuigen landden op de Zeedijk in Baarland. 

Jim kwam geregeld terug naar Zeeland. Zo keek hij nog graag terug op zijn kennismaking met Prinses Margriet tijdens de opening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in 2009. Bij zijn bezoek in 2016 kreeg hij tijdens de jaarlijkse herdenking in Baarland de erepenning van de gemeente Borsele. Afgelopen zomer opende hij de Highland Games by the Sea en bezocht hij het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Tijdens dit bezoek sprak hij nog de hoop uit om in 2019 terug te kunnen keren voor de herdenking van 75 jaar Slag om de Schelde en de heropening van het museum. Helaas mag dit niet zo zijn. Jim Anderson werd 95 jaar.

HighlandGames By The Sea

Saamhorigheid

Toegankelijk

Sportief