HighlandGames By The Sea

HighlandGames By The Sea

De HighlandGames Vereniging Zeeland organiseerde op 28 augustus 2016 de eerste ‘HighlandGames by the Sea’. Dit unieke event vond plaats op het terrein van Strandbrasserie De Landing te Baarland. 

In 2018 strijden de clans opnieuw in de derde editie van HighlandGames by the Sea! Na de traditionele opening beginnen de games. Sterke dames en heren voeren verschillende onderdelen uit, namelijk:

  • Tyre Flip
  • Tug of War
  • Conans wheel
  • Stones of Manhood
  • Holding the weight
  • Weight of height
  • Caber Tos
  • Putting the Stone
  • Farmers Walk

Als afsluiting is er 's avonds een optreden van Nederlands beste bluesband The Juke Joints!

HighlandGames By The Sea - Touwtrekken

HighlandGames By The Sea
2018

11:15 uur - Inschrijving
12:00 uur - Opening
12:15 uur - HighlandGames
16:30 uur - Touwtrekken
18:30 uur - Prijsuitreiking

De Landing

De locatie van HighlandGames By The Sea is er één met een historisch karakter. In de vroege ochtend van 26 oktober 1944 stappen in Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) enkele honderden soldaten van de Schotse 52nd (Lowland) Division aan boord van 137 Buffaloes van de 79th Armoured Division.

De amfibievoertuigen landen in dichte mist op Green Beach ten oosten van Baarland en op Amber Beach ten zuiden van hetzelfde dorp. Mannen van 18, 19 en 20 jaar. De bevrijding van de ‘Zak van Zuid-Beveland’ is vanaf dat moment echt begonnen! (bron www.slagomdeschelde.nl | www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl)

De HighlandGames

De HighlandGames zijn een 19e-eeuwse voortzetting van traditionele clanspelen uit Schotland. 4000 jaar geleden hielden de Pickten een ‘taingel’ waar diverse clans aan deel namen. Ze vormden in de bergen een grote cirkel, met fakkels en geschreeuw joegen ze de dieren, die binnen deze kilometers grote cirkel zaten naar een afgesloten kloof. Wanneer de dieren ingesloten waren begon de slachting. Na afloop werd met alle families tezamen de buik vol gegeten en begonnen spontaan de krachtsporten.

Nieuwe sporten
In de loop der jaren zijn deze krachtsporten verder uitgebreid. Deze bestonden toen al uit steenstoten, steen gooien en boomstam werpen. De sterkste van elk onderdeel werden de lijfwachten of assistenten van de chieftain, de leider van de clan.

De traditie

Jaarlijks worden er in Schotland op dit moment zo’n 200 Highland-Games georganiseerd. Sterke mannen uit de hele wereld meten hier hun krachten. Ook buiten Schotland hebben Schotten deze traditie in stand gehouden. Zo zijn er bijvoorbeeld in andere landen, waaronder Amerika, Canada, Nieuw Zeeland, Australië, Japan en Indonesië Highland Games. De grootste Highland Game wordt gehouden in Santa Monica, Amerika met zo’n 40.000 toeschouwers en is het een volwaardige sport geworden.

HighlandGames By The Sea - Zeeland

Deelnemen aan HighlandGames By The Sea?

Wil jij ook deelnemen aan het event?
Meld je aan als sponsor, clan of braderie deelnemer